Klassecontact

Uit de Stentor van 29 oktober

Groepsfoto met Elif

KAMPEN – De meeste klasgenootjes hadden Elif al maanden niet gezien, maar woensdag was ze via de webcam toch weer even in het midden van de klas op de Dirk van Dijkschool in Kampen. Het 8-jarige meisje is ernstig ziek en ligt in het ziekenhuis in Leiden, in afwachting van een bloedtransfusie en mergtransplantatie.

Sinds afgelopen voorjaar ligt ze al in verschillende ziekenhuizen in verband met een zeldzame bloedziekte. Enkele klasgenootjes kwamen in Groningen op bezoek, maar de afstand naar Leiden is wel heel groot. Daarom zat een KPN-monteur woensdagochtend op de Dirk van Dijkschool om Klassecontact te installeren, terwijl een collega tegelijkertijd in Leiden aan de slag ging. “Dat ging meteen goed”, zegt locatieleider Jan Hollander van de school. “Ze was duidelijk te verstaan en voelde zich schijnbaar goed. Ze vond het prachtig, dat kon je zien.”

De installatie ging wel iets anders dan in andere gevallen in het land, want Elifs weerstand is ondertussen zo laag dat ze in een afgesloten tent in het ziekenhuis ligt. “En dus mocht de monteur ook niet naar binnen. Maar kinderen zijn snel met laptops en hebben zo door hoe het werkt”, vertelt Hollander lachend.

Over de inzet van het Klassecontact-apparaat wordt nog overlegd met het Leidse ziekenhuis, maar de school denkt in elk geval aan het kringgesprek op maandagochtend. Daarbij heeft Elif de regie, want zij kan op afstand de webcam in Kampen besturen.

Elif kwam onlangs in het nieuws, omdat haar familie op zoek was naar bloeddonoren om haar weerstand op peil te krijgen. Dankzij aandacht op Facebook en in de Stentor is een aantal geschikte donoren gevonden. Elifs vader liet op school weten dat de familie ontzettend dankbaar is voor alle reacties die er zijn gekomen.

Kijk hier voor meer foto’s