Kinderboekenweek 2015

Raar maar waar

‘Wist je dat er 9.000.000 mensen gelijk met jou jarig zijn?’

‘Wist je dat je alle ijsberen linkshandig zijn en dat je eten er 14 uur over doet om in een drol te veranderen?’

Allemaal RAAR-MAAR-WAAR-WEETJES. Ze hingen door de hele school. Het thema van de Kinderboekenweek was dit jaar RAAR MAAR WAAR. En er zijn een heeeeeeleboel dingen die we niet weten of raar vinden, maar wel waar zijn!! Zo las een juf dat de Franse kaas zo stinkt door de poep van de bacteriën in de kaas!! Ik zal maar niet zeggen wat ze toen zei, maar voorlopig eet ze het niet meer.

In de klassen is er ook volop gespeeld, gelezen, geknutseld rond dit thema. Na een spetterende opening zijn we anderhalve week volop bezig geweest en hebben we van alles ontdekt: een kaarsje gaat uit, als je er een glas overheen zet; olie en water gaat niet samen; peper kun je laten zwemmen!! Mocht je je in de vakantie vervelen, ga dan naar www.proefjes.nl daar vind je een heleboel soortgelijke proefjes die je met weinig spulletjes zelf thuis kunt doen. Of nog leuker: ga naar de boekhandel en koop een boek over techniek of over de ruimte of over vreemde dieren of wat je dan ook mooi en leuk vindt.

Afsluitng Kinderboekenweek 001

Heel veel robots!!!

En dan de klapper!!!!! De ROBOT-ONTWERP-WEDSTRIJD!!

72 robots zijn er binnen gekomen!!!!!!!! Van heeeel groot  met lampjes tot klein zonder lampjes. En zelfs één onzichtbare!!!!! Die kan spieken in de klas. Ook de verhalen erbij waren erg mooi, grappig, soms zelfs ontroerend. Een doktersrobot, om de mensen beter te maken; een stuurrobot zodat Marijn (gr 5) zelf tijdens het varen lekker een boek kan lezen; een robot die op school komt als Nica (gr 2) geen zin heeft; een sportrobot, een snoepjesrobot , een oberrobot enz enz. Super dat er zoveel kinderen mee hebben gedaan!! En het was vast heel leuk om die te maken al dan niet samen met je vader en/of moeder.

De prijswinnaars uitzoeken was dan ook geen gemakkelijke klus. Van te voren hadden we juf Gerry gevraagd. Die kreeg al bijna spijt, want dat zou niet mee gaan vallen!! Gelukkig heeft ze hulp gehad van juf Henny en juf Annet (onze vrijwilligster in het bijgebouw). Maar ze zijn er uit gekomen!! Er was voor iedereen een klein prijsje, maar drie winnaars werden extra in het zonnetje gezet:

Floor Roorda (gr 1b/2b) met de Regenboog/zonrobot. Deze robot maakt je weer blij als je verdrietig bent, door een zon en een regenboog te toveren!!!

Sam Barneveld (gr 3) Een robot met de naam SAMTEM. Aan de ene kant een robot die een vriendje is om mee te spelen, maar hij helpt je ook met huiswerk en sporten!!

Bij de bovenbouw heeft Charlotte Albers gewonnen. Haar robot heet Robie en helpt je om in slaap te komen met lieve lampjes en warempel een echt slaapmelodietje erin!!

Deze kinderen hebben een boekenbon gewonnen, waar ze zelf een mooi boek voor kunnen kopen.

In groep 5 hebben we het boek ‘Botje’ van Janneke Schotveld. De schrijfster van ‘Superjuffie’. Een erg leuk en spannend verhaal over een robotje die bij Bibi in haar wolwinkel terecht komt. Erg leuk om voor te lezen of om vanaf groep 5 zelf te lezen!! .

Het thema voor volgend jaar is ook al bekend: OPA’s en OMA’S.

We borrelen nu al over van ideeën, dus opa’s en oma’s,  ga maar vast goed oefenen met voorlezen!!

Voor nu willen we alle vaders en moeders en misschien ook wel opa’s en oma’s bedanken voor hun inzet bij het maken van de robots!!! Superleuk!

Verder willen we nog maar weer eens benadrukken dat lezen leuk is!! Leuk, grappig, fijn en ook nog leerzaam!!! Wat wil je nog meer. Stimuleer het bij uw kind; geef het goede voorbeeld! Ga naar de bibliotheek ( gratis voor onze kinderen) en vergeet ook niet om voor te lezen, óók als uw kind dat zelf al kan!! Misschien nu wel uit ‘Botje’!

Mocht u tips willen hebben voor een mooi voorleesboek, stap dan gerust naar de leerkracht!!

En dan nu vakantie!! Voor iedereen lekker uittrusten, lekker spelen, maar misschien ook wel lekker op de bank onder een dekentje met een mooi boek!!

Veel plezier allemaal met alles wat je van plan bent!!

Kijk hier voor foto’s van alle robots en de afsluiting van de Kinderboekenweek.