Leerkrachten naar Tweede Kamer

De leerkrachten van de bovenbouw zijn woensdagmiddag naar Den Haag gegaan om een Tweede Kamer-debat bij te wonen over problemen in het onderwijs. Gesproken werd onder andere over de hoge werkdruk en de relatief lage salarissen in het primair onderwijs, waardoor naar verwachting steeds minder mensen zullen kiezen voor een baan in het onderwijs.

Met hun gang naar Den Haag lieten meester Yuri en de juffen Mariëtte, Willeke, Hermien, Linda en Esther ook zien dat zij pal achter de actie staan van Primair Onderwijs in actie, die onder andere strijdt voor een gelijkwaardig salaris ten opzichte van collega’s in het voortgezet onderwijs.

Behalve dat de leerkrachten het belangrijk vonden om ‘Den Haag’ te laten zien wat hen dwarszit, vonden zij het ook een interessant uitstapje vanwege het bezoek aan het gebouw van de Tweede Kamer, de strenge controle die daaraan vooraf ging, de volksvertegenwoordigers en verslaggevers die er rondliepen en hun plek op de publieke tribune, die tot op de laatste stoel bezet werd door collega-leerkrachten uit alle delen van het land.

Toen staatssecretaris Dekker van Onderwijs tijdens het debat liet weten dat er wat hem betreft wel degelijk onderscheid gemaakt kan worden in beloning van leerkrachten in het primair – en die van het voortgezet onderwijs, omdat werken in het voortgezet volgens hem zwaarder is dan werken in het basisonderwijs, steeg er gejoel en hoongelach op vanaf de tribune. Voorzitter Arib van de Tweede Kamer maande de meesters en juffen vervolgens tot rust. ‘Ik begrijp uw emotionele reactie maar het is niet gebruikelijk dat het publiek zich laat horen tijdens het debat’, zo zei zij. Lachend voegde ze daar echter aan toe: ‘Goh, ik lijk nu zelf wel een juf!’

Voor de meeste leerkrachten eindigde de dag met het programma RTL Late Night van Humberto Tan. Bij hem aan tafel zaten twee collega’s van Primair Onderwijs in actie, die uitlegden waarom er die dag wat in Den Haag was gebeurd en wat de komende tijd mogelijk staat te gebeuren. Via onderstaande link kunt u dit programma terugzien. En als u goed oplet, kunt u zomaar een paar bekenden tegenkomen 😉

https://www.rtlxl.nl/#!/301978/98efb640-9c63-337d-86a7-2c9f4710c356