Ridder Dolf wint riddergevecht

Opening thema Griezelen 225Groot spektakel op het plein deze morgen. Daar hielden Ridder Dolf en Heer Martin uit Campen in vol ornaat, uitgerust met schild en zwaard en aangemoedigd door een paar honderd kinderen, een riddergevecht. Met het gevecht, dat werd gewonnen door Ridder Dolf, werd het startsein gegeven voor een nieuwe manier van lesgeven op onze school.

De Dirk van Dijkschool stapt met ingang van deze week over op thematisch onderwijs. Dat betekent dat de school op dinsdag- en donderdagmiddag met de groepen 1 tot en met 8 aan de slag gaat met een bepaald thema. Alle kinderen zijn de komende weken bezig met ‘Griezelen (door de eeuwen heen)’, waarmee de school tevens aansluit op het thema van de landelijke Kinderboekenweek.

Tijdens de projectmiddagen staat de nieuwsgierige en onderzoekende houding van het kind centraal. Wil het alles weten over enge kriebelbeestjes? Dan kan dat onderwerp worden onderzocht. Wil het zich verdiepen in beulen en heksen in de middeleeuwen? Dan zal daar volop ruimte voor zijn.

Tijdens elk project, dat ongeveer een week of zeven zal duren, besteedt elke groep aandacht aan de domeinen Natuur en milieu, Bouw en techniek, ICT en mediawijsheid en Burgerschap, maatschappij en cultuur. Deze domeinen vervangen traditionele vakken als geschiedenis, aardrijkskunde en natuur, zonder daarbij de vastgestelde leerdoelen uit het oog te verliezen.

Ander kenmerk is dat de leerlingen er vaak op uit zullen trekken of mensen met specialistische kennis uitnodigen om een workshop te geven of vragen te beantwoorden die onder de kinderen leven. Een en ander vloeit voort uit de nieuwe visie van de school: De Dirk van Dijkschool in de maatschappij en de maatschappij in de school.

Kijk hier voor heel veel foto’s

Kijk hier voor een filmpje